Web Analytics Made Easy - Statcounter

ریاضیات نقش مهمی در زندگی بشر ایفا می‌کند و انتگرال یکی از مباحث پرکاربرد در این رشته و روشی برای جمع کردن برش‌های کوچک و یافتن کُل است که از آن می‌توان برای یافتن مساحت، حجم، طول و نقاط مرکزی استفاده کرد.

دانشمندان  انتگرال را ابزاری مفید در تاریخ تمدن و پیشرفت بشریت می‌دانند زیرا این دانش، کاربرد بسیاری در فیزیک، شیمی، خودروسازی، برق، معماری و پزشکی و سایر علوم و فناوری دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درحالیکه برخی دانش‌آموزان و دانشجویان این مبحث را سخت و بدون کاربرد می‌دانند، این نکته قابل توجه است که انتگرال در زمینه‌های مختلف زندگی از جمله در ابزار و مفاهیمی مانند فاصله‌سنج خودروها، کنتور برق، سود سرمایه و تعیین مساحت اشکال نامنظم در طبیعت کاربرد دارد.

این مبحث در سالیان گذشته در کتاب های درسی ریاضی دوران متوسطه دوم یا همان دبیرستان در سال‌های تحصیلی یازدهم و دوازدهم (پیش دانشگاهی) به دانش‌آموزان تدریس می‌شد اما به گفته معلمان از ۲ سال گذشته تحصیلی، انتگرال از کتاب‌های درسی حذف شد و دانش‌آموزان حتی به‌صورت مقدماتی با آن آشنا نمی‌شوند.

با وجود حذف درس انتگرال از ۲ سال گذشته اما موضوع آن در چند هفته اخیر مورد توجه رسانه‌ها و محافل دانشگاهی و آموزشی قرار گرفت زیرا در ترم پاییز امسال بود که نخستین دانش‌آموزانی که انتگرال را در دبیرستان یا همان دوره متوسطه دوم نخوانده بودند وارد دانشگاه‌ها شدند و همین امر چالش‌ها و دردسرهایی را برای استادان دانشگاه ایجاد کرد.

استادان دانشگاه به‌ویژه در رشته‌های فنی و مهندسی و ریاضی و آمار با دانشجویان جدیدی مواجه شدند که با مفهوم انتگرال آشنایی نداشتند و حالا این استادان بودند که باید کار تدریس این مبحث ریاضی را انجام می‌دادند.

بدین ترتیب بود که انجمن ریاضی ایران در نامه‌ای به رییس شورای برنامه‌ریزی درسی ریاضی دفتر برنامه‌ریزی و تألیف کتب درسی با اشاره به اینکه حذف بعضی از مبحث‌ها از جمله انتگرال از کتاب دوازدهم موجب نگرانی استادان ریاضی در دانشگاه‌ها شده است، درخواست کرد که دلایل حذف این مباحث جهت اطلاع جامعه ریاضی اعلام شود.

سرپرست حوزه تربیت و یادگیری ریاضیات و فنی در پاسخ به پرسش‌های مطرح شده درباره حذف انتگرال از کتاب‌های درسی، گفت: مبنای این تغییرات، شایستگی‌ها و رویکردهای حاکم بر برنامه درسی است لذا با اینکه یکی از معیارهای تعیین محتوای کتاب‌های درسی، متناسب بودن آن با اهداف رشته‌های دانشگاهی است، اما این تنها معیار موجود نیست و طبیعتاً اهداف مد نظر برنامه درسی مدرسه‌ای بر اهداف آموزش عالی اولویت دارد.

محمدرضا سیدصالحی افزود: اما مشخصاً در مورد مفهوم انتگرال، لازم به ذکر است که این مفهوم یکی از مفاهیمی است که به طور کامل در سرفصل های آموزش عالی قرار دارد.

اظهارات رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی کشور درباره حذف انتگرال نیز مورد توجه رسانه‌ها و مجامع علمی و دانشگاهی کشور قرار گرفت و واکنش‌های بسیاری به‌همراه داشت.

حجت‌الاسلام علی ذوعلم رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی در پاسخ به خبرنگاران درباره حذف درس انتگرال گفت: دانش‌آموزان باید در دانشگاه انتگرال بخوانند، دانش‌آموزان نباید همه مطالب را در مدرسه بیاموزند، آنها باید برای زندگی آماده شوند از این رو حذف برخی از مباحث در کتب درسی درست است و حتی در این راستا به حذفیات بیشتری هم نیاز است.

با وجود توضیحاتی که سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی درباره حذف برخی مباحث مانند انتگرال از کتاب‌های درسی دوره متوسط ارائه کرد، برخی از معلمان این کار را عجولانه و غیر کارشناسی می‌دانند و تاکید دارند که هنوز استاندارد مشخصی برای برنامه‌ریزی و تدوین و تالیف کتاب‌های درسی به‌ویژه در رشته ریاضی وجود ندارد.

از جمله رییس انجمن ریاضی ایران که گفته است: طبق استاندارد جهانی دانش‌آموزان در مدرسه، ریاضی می‌خوانند تا با قدرت تجزیه و تحلیل، استدلال در زندگی و منطقی فکر کردن آشنا شوند اما این موضوع در مدارس ایران دیده نمی‌شود.

سید منصور واعظ‌پور با بیان اینکه این استدلال درست نیست که فرد وارد دانشگاه می‌شود و در آنجا انتگرال یاد می‌گیرد، اظهار داشت: مسئولان برنامه‌ریز کتاب‌های درسی موظفند که اصول ابتدایی انتگرال را به دانش‌آموزان یاد دهند.

به گفته رییس انجمن ریاضی ایران، این حرف که انتگرال در دانشگاه یاد داده شود، اصل آموزش ریاضی را تحت تأثیر قرار می‌دهد لذا اگر بخواهیم این چنین فکر کنیم باید کل مباحث درسی را تعطیل کنیم و در دانشگاه به دانش‌آموزان یاد دهیم.

تدوین استاندارد آموزش ریاضی ضروری است

یکی از پایه‌گذاران خانه ریاضیات اصفهان نیز با تاکید بر اینکه تدوین استاندارد آموزش ریاضی در نظام آموزش و پرورش کشورمان، ضروری است، گفت:در زمان حاضر در بیشتر موارد، کتاب‌های درسی به‌صورت سلیقه‌ای توسط مولفان تدوین می‌شود زیرا استاندارد نداریم.

علی رجالی با اشاره به حذف انتگرال از کتاب‌های ریاضی دوره متوسطه دوم، افزود: موضوع بسیار ریشه‌دارتر از این حرف‌هاست و در سال‌های گذشته بارها درخواست کردیم، آموزش استانداردسازی شده و استانداردهای محتوای درسی در برنامه‌های مختلف از جمله ریاضی نوشته شود که این کار مستلزم همکاری آموزش و پرورش و دانشگاه‌هاست.

وی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه برنامه‌ها و کتاب‌های درسی، تحت تاثیر کنکور است، اظهار داشت: تصمیم‌سازی‌های سریع در آموزش و پرورش نیز مشکلات زیادی ایجاد کرده است به‌عنوان مثال کلاس ششم ابتدایی چنان سریع به دوره دبستان یا همان ابتدایی اضافه شد که هنوز بسیاری از معلمان برای آن آمادگی نداشتند.

رجالی، تغییر نظام آموزشی به ۶، ۶ و ۳ را به زلزله تشبیه و تاکید کرد: برای این زلزله، هیچ کمیته بحرانی تشکیل نشد درحالیکه، آموزش و پرورش به کمیته بحران نیاز دارد.

رجالی که استاد ریاضی دانشگاه صنعتی اصفهان نیز است، خاطرنشان کرد: حذف مباحثی مانند انتگرال از کتاب دانش‌آموزان، مشکلاتی را در دانشگاه‌ها ایجاد می‌کند زیرا وقتی دانشجویی، انتگرال نداند نمی‌تواند ریاضی و فیزیک بخواند.

وی ادامه داد: اگر استانداردسازی آموزش ریاضی به ما اجازه دهد که انتگرال از کتاب‌های ریاضی حذف شود باید برنامه درسی دانشگاه‌ها نیز با آن هماهنگ شود.

وی تاکید کرد: استانداردهای درسی نه فقط برای ریاضی بلکه برای همه رشته‌ها باید با کمک انجمن‌های علمی مربوطه و نظرخواهی از معلمان تدوین شود.

به گفته وی، نظام آموزش و پرورش کشور تا کنون چندان به دنبال تهیه استاندارد نبوده در حالیکه انجمن ریاضی ایران این موضوع را پیگیری کرد و باید توسط سازمان پژوهش آموزش و پرورش دنبال می‌شد که این کار صورت نگرفت.

جای انتگرال، چه مبحث آموزشی برای خوب زندگی کردن اضافه شد؟

رجالی در گفت و گو با ایرنا ادامه داد: ما نمی‌خواهیم دانش‌آموزان دبیرستانی فقط برای ورود به دانشگاه آماده شوند اما پرسش من از مسوولان این است که در قبال حذف انتگرال، چه مبحث آموزشی به برنامه درسی دانش‌آموزان اضافه شد تا آنها خوب زندگی کردن را بیاموزند.

وی تصریح کرد: در فضای فعلی مدرسه‌ها، فقط فضای رقابت بین دانش‌آموزان حاکم است، کار گروهی تمرین نمی‌شود و بیشتر دغدغه‌ها مربوط به کنکور است، در نتیجه دانش‌آموزان چگونه برای زندگی بهتر در جامعه آماده می‌شوند.

وی همچنین با بیان اینکه بیشتر آموزگاران ریاضی در مدارس، دوره آموزشی تخصصی برای تدریس این درس را نگذرانده اند، خاطرنشان کرد: ما حتی در شهرهای بزرگی مانند اصفهان نه تنها در ریاضی بلکه در سایر رشته‌ها، ضعف آموزشی داریم.

این استاد ریاضی با اشاره به اینکه توجه به معلم و نظام آموزشی در کشورهایی که به دنبال توسعه پایدار هستند، ضروری است، اضافه کرد: ما باید بهترین افراد و نخبگان را برای تدریس ریاضی در مدرسه‌ها جذب کنیم اما در زمان حاضر، شرایط اینگونه نیست.

گنجاندن مباحث مقدماتی انتگرال در کتاب‌ درسی مشکلی ایجاد نمی‌کند

یکی از معلمان ریاضی مدارس متوسط دوم اصفهان نیز در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: سال‌های گذشته استادان دانشگاه برای دانشجویان جدید، مبحث انتگرال را جهت یادآوری مرور می‌کردند اما از سال تحصیلی جاری، آنها دچار مشکل شدند و باید این مفهوم را درس دهند.

اکبر ایروانی با بیان اینکه حذف انتگرال برای دانش‌آموزانی که قصد ورود به رشته‌های فنی و مهندسی و ریاضی را دارند، چندان مناسب نیست، افزود: لازم بود که این مبحث به‌طور مقدماتی و عمومی در کتاب‌های درسی می‌ماند و مشکلی هم ایجاد نمی‌کرد.

وی با اشاره به اینکه بین سال‌های ۹۱ تا ۹۶ مباحث جدیدی از انتگرال وارد کتاب‌ها شد که برای دانش‌آموزان کمی دشوار بود، تصریح کرد: در این کار زیاده‌روی شد و برای معلمان با توجه به فرصت کمی که برای تدریس داشتند، سردر گمی ایجاد کرد.

به گفته وی، حذف انتگرال از کتاب‌های درسی دانش آموزان با شعار عمومی‌سازی ریاضی انجام شد درحالیکه به جای آن مطالب دیگری مانند مربع لاتین در مبحث ریاضی گسسته جایگزین شد که چندان کارایی برای دانش آموزان ندارد.

ایروانی تصریح کرد: استقرا ( شیوه‌ای برای اثبات قضایای ریاضی بر روی اعداد طبیعی) که لازم است در دروس ریاضی باشد نیز حذف شده است.

این معلم ریاضی با تاکید بر ضرورت وجود استاندارد آموزش ریاضی، خاطرنشان کرد: کتاب‌های درسی در چند سال اخیر فعالیت محور شده که روش خوبی است اما هنوز محتوای آنها ضعیف می‌باشد و به درستی، چینش نشده و عجولانه درباره آنها کار شده است.

وی با اظهار نگرانی از اینکه دانش‌آموزان در سال‌های اخیر از رشته ریاضی جدا شده‌اند، تصریح کرد: شرایط حاکم بر جامعه و اقتصاد در این موضوع تاثیرگذار است و وقتی دانش‌آموزان می‌بینند که اهمیت چندانی به رشته‌های فنی و مهندسی داده نمی‌شود، به سمت رشته‌هایی می‌روند که به اعتقاد عموم جامعه، درآمدزایی و آینده شغلی بهتری دارند.

ایروانی، نقش معلمان را نیز در این زمینه موثر دانست و افزود: متاسفانه در برخی موارد شاهد ورود افرادی به سیستم آموزشی مدرسه‌ها یا آموزشگاه‌های خارج از مدرسه بدون داشتن تخصص یا استاندارد لازم و گذراندن دوره‌های آموزشی ویژه هستیم که همین امر در اُفت کیفیت آموزشی تاثیر دارد.

کتاب‌های ریاضی موجود، تفکر منطقی به دانش‌آموزان نمی‌آموزد

یکی از معلمان ریاضی اصفهان نیز در گفت و گو با ایرنا با تاکید بر اینکه کتاب‌های ریاضی موجود در دوره متوسطه دوم دارای اشکالات و نقاط ضعف بسیاری است، اظهار داشت: این کتاب‌ها ۲ مشکل عمده دارند، برای ایجاد تفکر منطقی در بین دانش آموزان دبیرستان مناسب نیستند و حداقل ۲ سال عقب‌ماندگی تحصیلی در بین دانش‌آموزان ایجاد می‌کنند.

محمد اعلمی با بیان اینکه در این رابطه، فقط موضوع حذف انتگرال مطرح نیست، افزود: وقتی قرار است کتابی برای چند میلیون دانش‌آموز تدوین و تالیف شود باید همه مسائل را در نظر بگیرند و با نظرخواهی از معلمان ریاضی و استادان صاحبنظر و اِعمال نظرآنها، کاری حساب شده و فاقد هرگونه مشکل و ضعف را تحویل آموزش و پرورش دهند.

وی اظهار داشت: تغییرات و حذفیات صورت گرفته در کتاب های ریاضی دوره متوسطه به گونه‌ای است که دانش‌آموزان رشته ریاضی را ۲ سال عقب می‌اندازد یعنی آنها به اندازه ۱۰ سال نسبت به دانش‌آموزانی که پیش از این درس خواندند و دیپلم گرفتند، مباحث ریاضی را فرا می‌گیرند.

اعلمی درباره حذف انتگرال از کتاب‌های درسی، تصریح کرد: این امکان بود که مباحث مقدماتی انتگرال در درس حسابان سال دوازدهم با توجه به دروس و مباحث دیگری مانند شیمی و فیزیک گنجانده شود.

وی خاطرنشان کرد: برخی مباحث جدید و اضافی که در کتاب‌های ریاضی متوسطه دوم مانند ریاضیات گسسته وارد شده نیز چندان مثمر ثمر نیست.

این معلم ریاضی اضافه کرد: در گفت و گویی که با برخی از استادان دانشگاه‌های کشور داشتم متوجه شدم که آنها به دلیل حذف برخی از مباحث از کتاب‌های دوران دبیرستان، در تدریس دچار مشکل شدند.

وی با تاکید بر اینکه تدریس رشته‌هایی مانند ریاضی در مدرسه‌ها و دانشگاه های ایران در دنیا سرآمد است، گفت: اعمال چنین تغییراتی بدون داشتن استاندارد و با مشکلات و ضعف فراوان، باعث می‌شود که علاوه بر از دست رفتن چنین جایگاهی و افت تحصیلی در بین دانش‌آموزان و دانشجویان، فرزندان ما نیز برای خوب زندگی کردن، تفکر منطقی را به درستی فرا نگیرند.

حذف مباحثی مانند انتگرال، فرایند آموزشی دانشجویان را عقب می‌اندازد

رییس دانشگاه اصفهان نیز که عضو هیات علمی دانشکده آمار و ریاضی است، تاکید کرد: مباحثی مانند انتگرال برای افرادی که قصد تحصیل در رشته‌های فنی و مهندسی دارند، نباید حذف شود زیرا ناچار به آموزش مجدد این مسائل ابتدایی در دانشگاه خواهیم بود و بخشی از وقت و هزینه دانشگاه‌ها صرف یادگیری این مسائل می‌شود.

هوشنگ طالبی با بیان اینکه نتیجه حذف شدن بخشی از درس‌های دوره متوسطه، دیر یا زود مشخص می‌شود، افزود: آموزش این مباحث ابتدایی در دانشگاه باعث می‌شود تا دانشجویان از آنچه که باید فرا بگیرند، عقب بمانند.

رییس دانشگاه اصفهان در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: دانشجویان به‌ویژه در رشته‌های فنی و مهندسی باید فرصت کافی برای یادگیری مباحث دانشگاهی و کارآموزی داشته باشند تا علاوه بر مباحث نظری، یک نوع کار را نیز فرا بگیرند درحالیکه ندانستن مباحث پایه‌ای مانند انتگرال، فرایند یادگیری مطالب اصلی دانشگاه را عقب می‌اندازد.

طالبی همچنین با اشاره به جایگاه دانشجویان و دانشگاه‌های ما در دنیا، تصریح کرد: یکی از امتیازهای بزرگ دانش‌آموختگان ما، آموزش‌های خوبی است که در دانشگاه می‌بینند و همیشه سرآمد بودند اما اکنون این واهمه وجود دارد که با چنین مسائلی، این جایگاه از دست برود.

برچسب‌ها مدارس اصفهان ریاضیات

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مدارس اصفهان ریاضیات مدارس اصفهان ریاضیات سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی حذف انتگرال از کتاب های درسی انتگرال از کتاب های ریاضی رشته های فنی و مهندسی گفت و گو با ایرنا بین دانش آموزان انجمن ریاضی ایران برای دانش آموزان استادان دانشگاه دانش آموزانی معلمان ریاضی دوره متوسطه دوم ویژه در رشته دانش آموزان خوب زندگی کردن عقب می اندازد آموزش و پرورش برنامه درسی رشته ریاضی تفکر منطقی دانشگاه ها نظام آموزش اصفهان نیز برای تدریس درسی دانش حذف برخی مدرسه ها اضافه شد حذف شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۱۱۶۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشق عشق بر لوح سفید کودکان؛ چرا بانوان معلمی را ترجیح می‌دهند؟

هانیه یکی از صدهاهزار بانویی است که شغل معلمی را انتخاب کرده؛ او دوست دارد از دلایل انتخابش بگوید؛ اینکه چرا به جای اینکه خانم مهندس صدایش بزنند، عاشق معلمی شده و حالا خانم معلم صدایش می‌زنند؛ می‌گوید با جمله «خانوم اجازه» گویا دنیا را به او می‌دهند و سرتاپا گوش می‌شود تا ببیند شاگردش چه می‌خواهد بگوید.

او که معلم پایه ششم ابتدایی در یک مدرسه دخترانه در غرب تهران است، درباره دلایل انتخاب شغل معلمی چنین می‌گوید: انگیزه من حضور در محیط سالم فرهنگی برای فعالیت اجتماعی و سر و کار داشتن با بچه‌ها فارغ از چالش دنیای بزرگتر‌ها بود. چون امید به زندگی و هیجان بچه‌ها بیشتر است و انسان برای چند ساعت که شده، از حال و هوای جامعه پر از تنش خارج می‌شود.

وی بر این باور است که معلمان خواسته یا ناخواسته در یک سال تحصیلی درگیر امور تربیتی و تحصیلی تک تک دانش آموزانشان می‌شوند؛ دوست دارند که شاگردانشان از نظر علمی و هم تربیتی رشد کنند و بزرگ شدن آنها را از نزدیک ببینند.

او نیز یک مادر است؛ تلفیق تجربه معلمی و حس مادرانه را چنین توصیف می‌کند: پدر و مادر بودن باعث می‌شود که انگیزه تلاش برای تعالی شاگردانم بیشتر بشود؛ هرچند معلمی هم مشکلاتی دارد، اما به نظر من زیبایی‌هایش آنقدر زیاد است که این مسایل را به حاشیه می‌راند.

هانیه، معتقد است که همین با بچه‌ها بودن و با بچه روزگار گذراندن در شغل معلمی آنقدر کشش دارد که بخواهد انسان را به سمت خود جذب کند؛ رشته دانشگاهی من کامپیوتر بود و در بدو ورودم به بازار کار تقاضا‌های زیادی برای فارغ التحصیلان این رشته وجود داشت؛ خودم هم پیش از معلمی محیط‌های زیادی را در این رشته تجربه کردم، اما دیدم که نمی‌توانم با غیر از محیط فرهنگی ارتباط روحی و عاطفی برقرار کنم برای همین مدرسه را انتخاب کردم و امیدوارم در همین مسیر هم ادامه دهم.

یکی دیگر از معلمان زن در مدرسه ابتدایی پسرانه در منطقه یک تهران که دارای سابقه تدریس ۱۶ ساله در این مقطع است نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا از دلایل خود برای انتخاب این شغل چنین می‌گوید: خودم مادر هستم و نیاز دارم که بخش زیادی از زمان را برای رسیدگی به فرزندان و خانواده‌ام در اختیار داشته باشم؛ بنابراین بهترین شغل از این نظر را انتخاب کرده‌ام، چون ساعت کاری معلمان مشخص است.

او که سمیرا نام دارد، تاکید کرد: هر چند حقوق شغل معلمی از بقیه مشاغل کمتر است و با وجود اجرای رتبه بندی، شاید دریافتی سایر کارمندان کمتر باشد، اما همین که فرصت تعطیلات تابستان را در اختیار دارم و در طی هفته‌های سال تحصیلی هم تا ظهر فعالیت داریم، برایم قابل قبول است.

وی در خلال گفتگو از توقعات اولیاء دانش آموزان از معلمان هم گلایه‌هایی داشت و گفت: برخی اولیاء توقع‌های عجیبی از معلمان دارند و به جای اینکه برای معلم فرزند خود و دانش او احترام قائل باشند، بیشتر توقع دارند تا معلم برای تربیت و تدریس گوش به فرمان آنها باشد، البته این موضوع در مناطق مختلف آموزش و پرورش متفاوت است و مناطقی که برخوردارتر هستند، توقعاتشان از معلمان هم بیشتر است، در حالی که ما بر اساس طرح درس باید فعالیت داشته باشیم.

اما خانم سلمانی، معلمی است که موضوع دیگری را برای علاقه‌مندی خود به تدریس و معلمی مطرح می‌کند و می‌گوید: ارتباط با کودکان و افرادی که وجودشان همچون لوحی سفید و نانوشته است و تاثیر مثبتی که یک معلم بر لوح سفید یک کودک باقی می‌گذارد مهمترین دلیل ادامه شغل معلمی برایم بوده است؛ تلاش برای شخصیت‌هایی به دور از تزویر و ریا و دورنگی و شفاف، افتخاری است که بنده به عنوان معلم به آن نائل شده‌ام.

این معلم جوان ادامه می‌دهد؛ کاش معلمان بر این لوح سفید نقش‌هایی از ایمان و عمل را طرح بزنند و ناکامی‌ها و سختی‌های شغل در ارتباطشان با دانش‌آموزان تاثیر منفی نگذارد و بتوانند بهترین‌ها را برای آنان تصویر کنند.

خانم سلمانی در مقطع ابتدایی پسرانه تدریس می‌کند و معتقد است اگر خانواده‌ها اعتماد بیشتری داشته باشند و اجازه بدهند که فرزند در ساعت‌هایی که در مدرسه حضور دارد تحت تعلیم و تعلمِ معلم باشد، آینده جامعه آینده‌ای روشن‌تر خواهد شد.

او معتقد است یک معلم باید همیشه خود را به روز نگهدارد و همواره مجهز به علم روز باشد، حتی در استفاده از تکنولوژی هم باید توانمند باشد تا در مواجهه با دانش آموزان دانایی و دانش لازم را داشته باشد و این موضوع و ضرورت به روز بودن موجب شده است تا او شغل معلمی را بر سایر مشاغل ترجیح دهد.

خانم سوهانی نیز در مدرسه غیر انتفاعی در منطقه ۳ آموزش و پرورش تدریس می‌کند و می‌گوید از مزایای معلمی در کنار اینکه زمان کمتری از شخص می‌گیرد، این است که معلم از نظر تربیتی در جایگاه والایی قرار دارد.

وی بر این باور است، هرچند در کشور ما به این شغل به عنوان یک شغل راحت و آسان نگریسته می‌شود و به ویژه در سال‌های اخیر هر فرد به صرف اینکه دانش آموخته است، توانسته در مدرسه‌ای تدریس کند، اما این شغل، شغل انبیاء الهی است و شغلی است که نمی‌توان ساده انگارانه از کنار آن گذشت؛ موضوعی که جذابیت شغل معلمی را چند برابر می‌کند.

او فضایی فرهنگی و آرام و به دور از هیاهو‌های سایر شغل‌ها را از دیگر مزیت‌های معلمی عنوان می‌کند و تاکید دارد که در مدرسه، ما هم به دانش آموزان می‌آموزیم و هم از آنها درس می‌گیریم و حتی لحظه‌ای از فضای تعلیم و تربیت دور نیستیم، برخی دانش آموزان با رفتار سلوک خود، معلمانی کوچک می‌شوند برای آدم‌های بزرگ و این مزیتی است که در هیچ شغلی دیده نمی‌شود.

پیشتازی بانوان در انتخاب شغل معلمی

آمار جامعه معلمان کشور حاکی از آن است که تعداد زنانی که این شغل را انتخاب کرده‌اند، از مردان بیشتر است؛ شغلی که بانوان در آن، رویش و توسعه دانش آموزان را از نزدیک تماشا می‌کنند و در بالندگی و رشد کشور به واسطه تعلیم و تربیت، نقش مستقیمی دارند.

شغل معلمی همچون سایر مشاغل دارای معایب و مزایایی است که برخی را به داشتن این شغل ترغیب و برخی را از پرداختن به این شغل نهی می‌کند؛ آنچه قابل مشاهده است، اینکه جنسیت برای انتخاب این شغل مورد توجه بوده و شمار بانوانی که به این شغل اشتغال دارند، تعداد قابل توجهی است و آنطور که در سخنان وزرای آموزش و پرورش بیان شده، ۵۴ درصد معلمان را زنان تشکیل می‌دهند.

در مشاهدات میدانی نیز این آمار ملموس است؛ در بسیاری از مدارس ابتدایی از مدیر و معاونان مدرسه گرفته تا معلمان همگی از بانوان هستند؛ حضور معلمان زن در مدارس این موضوع را نشان می‌دهد که این شغل از سوی بانوان بیشتر مورد اقبال است تا مردان؛ دلیل این اشتیاق، آنگونه که از صبحت‌های معلمان بر می‌آید، گستره وسیعی دارد، از زمان مشخص تدریس و توانمندی در مدیریت همزمان خانه و مدرسه تا اشتیاق به تعلیم و تربیت فرزندان و نسل فردا.

پاییز سال گذشته رضامراد صحرایی با بیان اینکه حدود سه‌چهارم کارمندان شاغل زن کشور در آموزش و پرورش حضور دارند، گفته بود، ۸ میلیون دانش‌آموز دختر و ۵۵۰ هزار معلم زن در سراسر کشور داریم.

معلمی با روحیات بانوان سازگارتر است

دبیر کل جمعیت معلمان و فرهیختگان ایران اسلامی درباره علت انتخاب شغل معلمی از سوی بانوان به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بانوان به دلیل حس و طبیعت مادرانه، روحیه بهتری برای گذراندن وقت با کودکان و تعلیم آنان را دارند و تجربه نشان داده که در طول سال‌های تدریس نیز سعی کرده اند برای دانش آموزانشان مادری کنند.

ناصر سرگزی با بیان اینکه اغلب مدارس محیط‌های آرامی هستند که به دور از تنش‌های اداری و در فضایی صمیمانه اداره می‌شوند، گفت: از آنجا که بانوان اکثریت کادر آموزشی مدارس را در اختیار دارند، معلمان زن بیشتر تمایل دارند در چنین شرایطی حضور داشته باشند و به جرأت می‌توان گفت که فضای آرام مدارس در هیچ سازمان و ارگانی یافت نمی‌شود که بتواند امنیت روانی معلمان را تامین کند.

وی حضور در محیط‌های فرهنگی را از دیگر دلایل بانوان برای انتخاب شغل معلمی عنوان کرد و گفت: یکی دیگر از نکاتی که باید توجه داشت، زمان حضور معلم در مدرسه است؛ اغلب معلمان به دلیل آنکه ساعت کاری در مدارس مشخص است و آنها می‌توانند به مدیریت امور خانواده و زندگی شخصی نیز توجه و تمرکز کنند، از شغل خود رضایت دارند.

دبیر کل جمعیت معلمان و فرهیختگان ایران اسلامی در عین حال اظهار داشت: اینکه نزدیک به ۶۰ درصد از معلمان مدارس را بانوان تشکیل می‌دهند، برای نظام تعلیم و تربیت معایبی هم دارند؛ از جمله اینکه زنان به دلیل شرایط زندگی به راحتی مردان نمی‌توانند محل خدمت خود را تغییر دهند و یا اینکه ممکن است از مرخصی زایمان در طول خدمت استفاده کنند.

سرگزی در ادامه با بیان اینکه اجرای طرح رتبه بندی برای معلمان جذابیت این شغل را برای مردان نسبت به گذشته افزایش داده است، گفت: با توجه به محدودیت‌هایی که برای بکارگیری معلمان زن در مدارس متوسطه پسرانه وجود دارد، پیشنهاد می‌شود آموزش و پرورش در آزمون‌های جذب خود سهمیه‌هایی را برای مردان در نظر گیرد تا تعادل جنسیتی در جذب نومعلمان برقرار شود.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • مشق عشق بر لوح سفید کودکان؛ چرا بانوان معلمی را ترجیح می‌دهند؟
  • مهم‌ترین رسالت استادان جهاد تبیین است
  • سبک بازی‌محور؛ افقی نو در حوزه آموزش دانش‌آموزان
  • مراد صحرایی: در دولت سیزدهم مرگ سند ۲۰۳۰ را اجرا کردیم / تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی
  • یازدهمین سمینار آنالیز هارمونیک و کاربردها در سنندج آغاز شد
  • بازی محل رشد خلاقیت دانش آموز است
  • گفته و ها و ناگفته های معلمان در دیدار با رئیس‌جمهور
  • گپ و گفت با معلم امدادگر/ نقش معلمان در جامعه روستایی
  • معلمان در دیدار با رئیس‌جمهور از کدام مشکلات گفتند؟
  • وضعیت قرمز در مدارس با افت شدید تحصیلی؛ معدل دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!